AVIO AERO i Finmeccanica - Selex ES podejmuje wspólne działania celem opracowania

19.10.2015

Rivalta di Torino (Włochy), 20 października 2015 –Avio Aero, marka GE Aviation, łączy siły z Finmeccanica - Selex ES w celu opracowania hybrydowego, elektrycznego układu napędowego do stosowania w lotnictwie bezzałogowym (UAV).

Partnerstwo stanowi część projektu badawczego (budżet: 5 mln €) nazwanego „Zarządzanie energią hybrydową w zastosowaniach lotniczych” finansowanego w oparciu o umowę ramową na temat badań pomiędzy rządem regionu Puglia oraz włoskim Ministerstwem Szkolnictwa Wyższego i Badań. Jednostką wdrażającą jest Okręg Technologii Powietrznej Puglia (DTA).

Celem tego dwuletniego projektu prowadzonego przez Avio Aero we współpracy z Politechniką w Bari, Uniwersytetem w Salento oraz Krajową Radą ds. Badań (CNR) w Messina jest zbadanie konstrukcji napędu hybrydowego w oparciu o połączenie silnika spalinowego wewnętrznego spalania oraz silnika elektrycznego oraz opracowanie odpowiednich technologii umożliwiających wykorzystanie takiego rozwiązania. Umożliwi to porównanie konstrukcji napędu tradycyjnego UAV z konstrukcją hybrydową (jedna lub większa ilość) w zakresie zużycia paliwa, ciężaru i wydajności. Z tego też powodu, Avio Aero wykorzysta samolot bezzałogowy Falco EVO skonstruowany przez firmę Finmeccanica - Selex ES, jako pojazd referencyjny.

Falco EVO to zmodernizowana wersja oryginalnego modelu Falco i jest ona kompatybilna z głównymi komponentami odpowiedzialnymi za lot oraz komponentami naziemnymi wykorzystywanymi przez swojego poprzednika. Samolot jest zdalnie sterowany i może przeprowadzać misje obserwacyjne przez maks. 20 godzin. Jako niezwykły pojazd należący do segmentu UAV, model Falco EVO może przenosić ciężar do 100 kg, latać na wysokości 6000 metrów i prowadzić misje w odległości ponad 200 km (w polu widzenia).

„Ten włoski projekt to znaczący krok do przodu dla Avio Aero w sektorze UAV. Sektor ten charakteryzuje się niezwykle szybkim wzrostem, w którym możemy zaoferować innowacyjne technologie oparte o nasze ciągłe inwestycje w dział badań i rozwoju” skomentował Paolo Salvetti, Wiceprezes ds. sprzedaży systemów zaawansowanych i UAV w Avio Aero. „Osiągnęliśmy ten cel dzięki pracy naszych inżynierów w zakładzie zajmującym się energią w Bari – wielokierunkowym laboratorium stworzonym w 2010 we współpracy z Politechniką w Bari. Udany model partnerstwa pomiędzy światem biznesu i światem akademickim doskonale wpisuje się w uznaną sieć powiązań Avio Aero z instytucjami narodowymi, wliczając w to Ministerstwo Edukacji, Szkolnictwa Wyższego i Rozwoju, agencje wspierające badania i rozwój lokalny oraz Okręgi Technologiczne, szczególnie w Piedmont, Campania oraz Puglia.”

„Projekt prowadzony przez naszego partnera, Avio Aero, jest częścią inicjatywy i programów rozpoczętych przez dany obszar w celu wsparcia tworzenia nowych technologii automatyzacji. Dodatkowo, technologie powiązane z przestrzenią powietrzną już wykorzystywane w regionie Puglia, szczególnie na lotnisku Taranto-Grottaglie, oferują odpowiednią infrastrukturę dla rozwoju i testowania” powiedział Giuseppe Acierno, Prezes Okręgu Technologii Powietrznej.

INFORMACJE na temat Finmeccanica - Selex ES

Finmeccanica - Selex Es to globalny dostawca najnowszych technologii, układów, produktów i rozwiązań spełniających rosnące zapotrzebowanie na zaawansowane systemy wykorzystywane w ramach zapewnienia bezpieczeństwa narodowego i obrony oraz w zarządzaniu skomplikowaną infrastrukturą cywilną. Siedziby główne firmy Finmeccanica - Selex ES znajdują się we Włoszech i w Wielkiej Brytanii, a sama firma (zatrudniająca ponad 17 000 pracowników) jest bardzo dobrze znana i obecna na rynkach w USA, Niemczech, Turcji, Rumunii, Brazylii, Arabii Saudyjskiej i Indiach. W sektorze awioniki, Selex ES jest jedyną firmą europejską, która może dostarczyć kompletny samolot bezzałogowy przeznaczony do eksploatacji w ramach działań taktycznych ISTAR (dotyczy to platformy, czujników, systemu misji, szkolenia i kontroli naziemnej). Jednocześnie, firma zdobyła wystarczającą wiedzę w zakresie obserwacji z powietrza z wykorzystaniem samolotów załogowych, aby całkowicie spełnić najbardziej surowe wymogi dotyczące świadomości wagi danej sytuacji i podejmowania odpowiednich decyzji.