Firmy AVIO AERO oraz IONES podpisały protokół ustaleń odnośnie przyszłej współpracy w zakresie programów KF-X

11.07.2016

Farnborough (WB), 12 lipca 2016 – firmy Avio Aero oraz IONES podpisały protokół ustaleń w zakresie przyszłej współpracy przy rozwoju i integracji swoich produktów oferowanych w ramach programów KF-X.

Avio Aero bierze udział w fazie wybierania ofert KF-X i jest potencjalnym dostawcą dla KAI najnowocześniejszej przekładni napędzającej pompę hydrauliczną samolotu i generator główny oraz przekazującej moc do silników (GE F414, aktualnie wybrany) podczas fazy startowej: ten element zostanie zaprojektowany i przetestowany we włoskich zakładach Avio Aero i będzie wykorzystywał najnowsze rozwiązania technologiczne przystosowane do wykorzystania w głównych jednostkach cywilnych i wojskowych, opracowanych w ostatnich latach.

Firma IONES certyfikowała w ostatnim czasie WOM łączący silnik z przekładnią samolotu (T-50) i jest kandydatem do opracowania wału również dla KF-X. Jako że firma specjalizuje się wyłącznie w produkcji wałów wykorzystywanych w wysocewydajnych układach przeniesienia mocy dla osi samolotowych, IONES wykorzystuje szeroki zakres materiałów (w porównaniu do istniejących produktów) i korzysta z dekad doświadczenia w zakresie technologii obróbki i projektowania wykazując przy tym doskonałą efektywność i dostarczając niezwykle lekkie produkty.

W razie wyboru na dostawcę KAI, firmy Avio Aero i IONES rozpoczną współpracą mającą na celu sprawdzenie zachowania dynamicznego i interakcji występujących w obrębie całego układu przeniesienia napędu oraz optymalizacji projektu zarówno poszczególnych komponentów, jak i całego układu. Ma to na celu zwiększenie wydajności i niezawodności samolotu KF-X.

IONES: informacje dodatkowe

IONES stała się korporacją w 2005 roku dzięki opracowaniu niezwykle precyzyjnych półprzewodników, komponentów ekranów, produkcji dla przemysłu lotniczego i obronnego, produkcji komponentów do przemysłowych pomp podciśnieniowych, nanofiltrowego materiału do czyszczenia i powlekania oraz wdrożeniu różnych innych projektów m.in. oświetlenie LED stosowane do produkcji ekologicznej energii. Jako że firma specjalizuje się wyłącznie w produkcji wałów wykorzystywanych w wysocewydajnych układach przeniesienia mocy dla osi samolotowych, IONES była członkiem zespołu opracowującego lekkouzbrojonego śmigłowca koreańskiego we współpracy z koreańskim przemysłem lotniczym (KAI) i będzie brać udział w opracowywaniu zaawansowanego myśliwca wielozadaniowego. Jest to program prowadzony przez koreańskie oraz indonezyjskie siły powietrzne. IONES będzie również brać udział w projekcie KF-X.