AVIO AERO dołącza do opracowywania platformy potencjalnie stosowanej w bezzałogowych samolotach towarowych (PUCA)

07.09.2015

Rivalta di Torino (Włochy), 08 września 2015 – Firma Avio Aero została oficjalnym członkiem PUCA - platformy potencjalnie stosowanej w bezzałogowych samolotach towarowych, czyli europejskiej grupy utworzonej w 2011 roku, której celem jest ułatwienie określenia wymogów (oraz potencjalnego rozwoju) dla bezzałogowych samolotów towarowych nowej generacji oraz jednorodną współpracę ze wszystkimi członkami tejże grupy.

PUCA spaja ze sobą wszystkich udziałowców i strony zainteresowane w celu utworzenia środowiska, określenia kompetencji i wiedzy koniecznej do promowania rozwoju przyszłościowych, bezzałogowych samolotów towarowych. Grupa składa się z ponad 50 członków pochodzących głównie z Europy. Sam skład grupy stanowi odzwierciedlenie wszystkich potencjalnych udziałowców, takich jak przemysł, użytkownicy końcowi (spedytorzy), agencje rządowe, uniwersytety i centra badawcze oraz firmy konsultingowe.

Rozwinięcie tego typu produktu będzie prawdopodobnie pierwszym zastosowaniem samolotów bezzałogowych do przeprowadzania działań komercyjnych na szeroką skalę. Bezzałogowe samoloty towarowe są potencjalnie bardziej wydajne, niż tradycyjne samoloty ze względu na szereg możliwych zastosowań i mają one potencjał do przedefiniowania rynku przewozów towarowych.

Oznacza to dla Avio Aero kolejny krok w kierunku zwiększenia swojej obecności w segmencie rynku UAV.

„Udział w projekcie PUCA to dobra okazja dla Avio Aero do pozostania w kontakcie ze wszystkimi liczącymi się graczami i udziałowcami interesującymi się bezzałogowymi samolotami towarowymi” powiedział Paolo Salvetti, Wiceprezes ds. sprzedaży systemów zaawansowanych i UAV w Avio Aero. „Możemy przyczynić się do rozwoju platformy prowadząc prace nad układem napędowym, który w każdym bezzałogowym samolocie odgrywa najważniejszą rolę w zakresie ekonomii oraz bezpieczeństwa.”

„Jesteśmy zachwyceni, że możemy powitać Avio Aero w gronie naszych członków” skomentował dr Hans Heerkens, prezes Uniwersytetu w Twente (Holandia). „Technologia napędowa od zawsze stanowi jeden z najważniejszych czynników decydujących o bezpieczeństwie i wydajności samolotu. Co więcej, bezzałogowe samoloty towarowe mogą korzystać z całkowicie nowych technologii i konfiguracji. Przewidujemy znaczący wkład Avio Aero w optymalizację układu napędowego oraz jego integrację z ramą i innymi podsystemami w oparciu o innowacyjne rozwiązania stosowane w bezzałogowych samolotach towarowych przyszłości.”