AVIO AERO będzie dostarczać turbiny gazowe GE LM2500+G4 do napędzania już ósmej, włoskiej fregaty FREMM

15.12.2014

Rivalta di Torino (Włochy), 16 grudnia 2014 – Avio Aero, marka GE Aviation, dostarczy jedną, gazową turbinę morską LM2500+G4 ósmej fregacie włoskiej marynarki (FREMM).

Planuje się dostawę, poprzez Avio Aero, co najmniej 17 turbin gazowych LM2500+G4 przeznaczonych do napędzania statków w ramach programu FREMM (projekt włosko-francusko-marokański), który obejmuje po osiem statków dla włoskiej, jak i francuskiej marynarki oraz jeden statek dla Królewskiej Marynarki Maroka.

Zgodnie z Giulio Ranzo, Dyrektorem ds. Marketingu Strategicznego oraz Prowadzenia Produktu Avio Aero, „firma Avio Aero jest dumna z długotrwałego partnerstwa z włoską marynarką, montażu i serwisowania modułów turbin gazowych GE LM2500 oraz LM2500+G4 napędzających włoski lotniskowiec Cavour oraz fregaty włosko-francusko-marokańskie typu FREMM. Ogółem, turbiny gazowe GE LM2500 napędzają siedem statków włoskiej marynarki.”

Specjalnie dla programu FREMM, Avio Aero integruje turbinę gazową z modułem napędowym wykonanym w Brindisi. Układ napędowy Avio Aero składa się z zaawansowanego modułu sterowania turbiną opracowanego w całości i wyprodukowanego przez Avio Aero oraz z urządzeń dodatkowych turbiny gazowej. Już dzisiaj Avio Aero oferuje usługi związane z zainstalowanymi komponentami.

„Jesteśmy w trakcie międzynarodowego procesu naprawy modelu LM25000 w Brindisi poprzez wieloletni kontrakt odnośnie remontów i napraw wyposażenia stosowanie przez Kanadyjską Marynarkę Królewską. Udział w tym projekcie zapewnia długoterminowe zatrudnienie całemu naszemu personelowi w tym rejonie Włoch i stanowi olbrzymią szansę dla Avio Aero umożliwiającą oferowanie najnowszych technologii wykorzystywanych w turbinach gazowych dla klientów na całym świecie” zakończył Ranzo.

Informacje na temat GE we Włoszech

GE to długotrwały partner we Włoszech; sama firma zatrudnia około 12 000 pracowników. Wyłącznie w fabryce w Brindisi, Avio Aero, marka GE, wytwarza 20% komponentów stosowanego na całym świecie silnika LM2500. Model LM2500 to najpopularniejsza turbina gazowa GE stosowana przez ponad 33 marynarki. Ta sama turbina jest również stosowana w wielu dziedzinach morskich i przemysłowych. Zakład w Brindisi również służy jako centrum doskonałości GE ze względu na wykonywanie remontów i napraw turbin gazowych serii LM2500, a już wkrótce rozpocznie remonty turbin gazowych typu LM6000, obsługując globalnych klientów działających w branży morskiej i przemysłowej.

Informacje na temat GE Marine

GE Marine z siedzibą główną w Cincinnati (Ohio) jest jednym z wiodących na świecie producentów produktów i usług morskich, które obejmują turbiny gazowe oparte o systemy lotnicze o mocy od 6000 do 70 275 (moc na wale). Więcej informacji można znaleźć na stronie: www.ge.com/marine.