AVIO AERO rozpocznie produkcje komponentów wykonanych w technologii druku 3D dla ATP (Advanced TurboProp)

02.07.2017

Rivalta di Torino, 3 lipca 2017 – Avio Aero, firma GE Aviation, która projektuje, produkuje i serwisuje silniki lotnicze rozpocznie produkcję komponentów (w technologii przyrostowej) w zakładzie w Brindisi silnika General Electric ATP (Advanced Turboprop) na cały rynek lotniczy. Maszyny umożliwiające stosowanie technologii wytwarzania przyrostowego zostaną zainstalowane w zakładzie w Brindisi w roku 2018, a pierwsze działania produkcyjne rozpoczną się pomiędzy końcem 2018, a początkiem 2019.

ATP to ogólnoeuropejski projekt prowadzony przez centrum doskonałości rozwoju silników założone we Włoszech i jest pierwszym projektem silnika turbośmigłowego zawierającego części wykonane w technologii druku 3D: 13 komponentów, rozpoczynając od komory spalania, a kończąc na różnych elementach konstrukcyjnych sprawiło, że liczba części wewnątrz silnika zmalała o ok. 30%.

Po zakładzie w Cameri (Novara), który specjalizuje się w wytwarzaniu przyrostowym wykorzystującym technologię EBM (topienie za pomocą wiązki elektronów), zakład w Brindisi to drugi zakład Avio Aero rozpoczynający pracę w technologii przyrostowej. Jednakże tym razem, zakład będzie pracował w oparciu o technologię DMLM (bezpośrednie topienie laserowe metalu).

Wykorzystanie technologii przyrostowej znacząco uprościło procesy projektowania, ograniczyło liczbę niezbędnych komponentów i udostępniło rozwiązaniu niemożliwe do zrealizowania w oparciu o konwencjonalną technologię. Oznacza to produkcję lżejszych i bardzie kompaktowych elementów.

Włoski rząd uważa technologię wytwarzania przyrostowego jako jedną z najważniejszych nowych technologii umożliwiających wykonanie celów i zadań wymienionych w Narodowym Planie Przemysłowym 4.0, który to został wprowadzony wraz z końcem 2017 roku. W rzeczywistości, włoski minister ds. rozwoju ekonomicznego podjął działania mające na celu wsparcie inicjatywy Avio Aero w Brindisi, jako część szerszej inwestycji proponowanej przez Avio Aero. Proponowana przez nas inwestycja jest traktowana jako znaczący wkład w transformację cyfrową przemysłu produkcyjnego w całych Włoszech.

„Wytwarzanie przyrostowe to jedna z technologii przyszłości, w którą inwestuje Avio Aero” mówi Riccardo Procacci, Prezes i Dyrektor Wykonawczy Avio Aero. „Minęło już 10 lat od czasu, gdy zbudowaliśmy pierwsze prototypy i dziś w Cameri, a już niedługo w Brindisi, korzystamy z tej technologii do produkcji niezwykle innowacyjnych i przede wszystkim konkurencyjnych komponentów silników lotniczych. Firma Avio Aero jest niezwykle dumna z osiągnięć w tej dziedzinie. Nie byłoby to możliwe bez bezcennego know-how opracowanego przez naszych inżynierów w Cameri i połączeniu go z doskonałą reputacją i zaangażowaniem pracowników w Brindisi. Przynosząca wymierne korzyści sieć partnerska Avio Aero wraz z instytucjami centralnymi i lokalnymi, uniwersytetami i centrami badawczymi to niezwykle ważny element, który znacząco przyczynił się do stworzenia odpowiednich warunków do osiągnięcia sukcesu."

TECHNOLOGIA DMLM

Proces spiekania laserowego, selektywne spiekanie laserowe (SLS), bezpośrednie spiekanie metalu laserem (DMLS) lub jakakolwiek inna, standardowa nazwa używana wewnątrz GE oznacza bezpośrednie topienie laserowe metalu (DMLM). Uważamy, że to bardziej precyzyjnie odzwierciedla naturę tego procesu, ponieważ umożliwia on uzyskanie jednorodnej mieszanki roztopionej oraz gęstej masy materiału po zestaleniu się. Charakterystyka gwałtownego podgrzewania punktowego i chłodzenie roztopionego materiału zapewnia właściwości niemal identyczne z odlewem po zastosowaniu odpowiedniej obróbki termicznej.

Proces DMLM polega na odprężeniu części wciąż przymocowanej do platformy, prasowaniu izostatycznym na ciepło (HIP) oraz obróbce termicznej gotowego roztworu. Zapobiega to, odpowiednio, zniekształceniom, powstawaniu mikroskopijnych pęknięć i nadaje materiałowi odpowiednie właściwości.

ATP (ADVANCED TURBOPROP)

Nowy ATP firmy General Electric 1300 SHP (znamionowo - Advanced Turboprop) to pierwszy członek nowej serii silników turbośmigłowych GE przeznaczonych do samolotów biznesowych i ogólnych w zakresie 1000-1600 SHP.

Inżynierowie w Turynie i w Pradze, czyli w siedzibach głównych zakładów zajmujących się produkcją silników turbośmigłowych, spędzili ponad pięć lat pracując nad nowym projektem silnika o mocy maks. 1650 SHP, który umożliwiłby firmie GE konkurowanie i zdobywanie nowych zamówień na rynku dużych silników turbośmigłowych stosowanych w samolotach biznesowych i ogólnych. Podjęte starania opłaciły się jesienią 2015 roku, gdy firma Textron Aviation, największy na świecie producent biznesowych samolotów śmigłowych, ogłosiła zamiar stosowania nowego, zaawansowanego silnika turbośmigłowego (ATP) w swoim najnowszym, jednosilnikowym samolocie - Cessna Denali.

ATP charakteryzuje się najlepszym na rynku stosunkiem ciśnień (OPR) na poziomie 16:1, co umożliwia redukcję zużywanego paliwa o 15% i o 10% większy zasięg w porównaniu do produktów konkurencji (samolot tej samej klasy) oraz zwiększenie czasu pomiędzy remontami (TBO) i zachowanie najwyższej w swojej klasie efektywności. Niektóre z zalet ATP przypisuje się innowacyjnej technologii wykorzystanej właśnie w tym silniku.