Uruchomienie centrum rozwoju napraw w Apulia – naprawy w technologii przyrostowej

17.11.2016

Bari, 18 listopada 2016: Avio Aero, firma GE Aviation, zajmująca się projektowaniem, produkcją i serwisowaniem silników lotniczych wraz z Politechniką w Bari otworzyły dziś Centrum rozwoju napraw z wykorzystaniem technologii przyrostowej w Apulia. Jest to pierwsze laboratorium we Włoszech przeznaczone dla specjalistów, badaczy i młodych doktorantów których misją będzie opracowanie innowacyjnych procedur przeprowadzania napraw komponentów silników lotniczych z wykorzystaniem technologii opartych o napawanie laserowe i natrysk na zimno.

Centrum powstało specjalnie w celu identyfikacji, rozwinięcia i badań eksperymentalnych nad innowacyjnymi procesami napraw. Po fazie rozwoju, procesy napraw będą mogły być następnie wdrożone w głównych stacjach naprawczych działających w zakładach Avio Aero, wliczając w to zakład w Brindisi odpowiedzialny za montaż i serwisowanie silników lotniczych. W 2017 roku Centrum rozwoju napraw z wykorzystaniem technologii przyrostowej w Apulia położy główny nacisk na łopatki turbin oraz korpusy ze stopów lekkich dodatkowych modułów sterujących. Komponenty wykorzystywane w badaniach będą pochodzić z wielu różnych silników, przykładowo GE90, czyli z silnika samolotu 777 oraz GEnx, wykorzystywanego w samolotach Dreamliner 787 i 747-8.

Działania te to jeden z celów określonych w podpisanym w marcu 2016 protokole porozumienia pomiędzy Avio Aero, Ministerstwem Rozwoju Ekonomicznego oraz rejonami Apulia (Puglia), Campania oraz Piedmont. Jest to część programu oszacowanego na 100 mln €, którego celem jest przyspieszenie badań przemysłowych, rozwój eksperymentalny oraz zwiększenie innowacyjności procesów produkcji w rejonie Puglia.

„Pod koniec 2015 roku około 50 000 samolotów obsługiwało transport cywilny. Za 10 lat będzie to już 70 000, czyli o 20 000 samolotów więcej – wyjaśnia Giorgio Abrate, Dyrektor Inżynieryjny firmy Avio Aero. Oznacza to dla nas wielkie możliwości, jednak by je maksymalnie wykorzystać musimy pracować więcej nad serwisowaniem silników... nie tylko poprzez wymianę komponentów, ale również (i to w coraz większym stopniu) nad naszymi możliwościami ich naprawy. Właśnie z tego powodu zdecydowaliśmy się położyć główny nacisk na technologię napraw przyrostowych i utworzenie tego laboratorium, jedynego tego typu laboratorium we Włoszech, poświęconego niezwykle skomplikowanym badaniom technologicznym i rozwojowi w tym zakresie. Ta inauguracja – kontynuuje Abrate– oznacza intensyfikację naszych działań w rejonie Puglia, w którym mamy już przecież nasz zakład w Brindisi zatrudniający około 700 osób. Możemy również liczyć na zaawansowane, inżynieryjne know-how zdobyte dzięki naszej ciągłej współpracy z Politechniką w Bari oraz Uniwersytetem w Salento. Obie te instytucje stały się ostatnio częścią naszej „Społeczność Rozwoju Technologii”... czyli innowacyjnego modelu partnerstwa obejmującego grupę 7 uniwersytetów uznanych przez Avio Aero jako posiadające specjalistyczną wiedzę o niezwykłej wartości strategicznej, która umożliwi sprostanie wyzwaniom jutra w przemyśle lotniczym.”

“Udział w tym gwałtownym rozwoju sektora powietrznego poszerza możliwości profesjonalne stawiane przed naszymi najmłodszymi talentami – powiedział Rektor Politechniki w Bari, Eugenio Di Sciascio. Naszym obowiązkiem, jako jedynej Politechniki w południowych Włoszech, jest nie tylko zapewnienie studentom najlepszej możliwej edukacji, ale też ułatwienie im wejścia w coraz bardziej konkurencyjny rynek pracy. Mieszane laboratorium, w którym sektor prywatny i publiczny wymienia się wiedzą i umiejętnościami, to niezwykle efektywny model. Firma Avio Aero udowodniła nam, że jest nieocenionym partnerem wspomagającym osiągnięcie tych celów. Natomiast Politechnika potwierdziła chęć podjęcia współpracy w tym najbardziej zaawansowanym środowisku przemysłowym i zapewni firmie znaczący wkład w badania i opracowanie innowacyjnych rozwiązań. Takie połączenie to wartość dodana dla terenu który, co do tego jesteśmy pewni, będzie trwał w perspektywie ekosystemowej i zasługuje na wsparcie wszystkich tych, którzy wierzą w koncept wspólnego dobra.

„Minęło dopiero osiem miesięcy od podpisania protokołu porozumienia na bazie którego Ministerstwo Rozwoju Ekonomicznego i firma Avio Aero rozpoczęły inwestowanie w rejony Puglia, Campania oraz Piedmont i już uruchamiamy laboratorium, którego celem jest praca nad niezwykle innowacyjnymi rozwiązaniami”

dodaje radny regionu Puglia odpowiedzialny za rozwój ekonomiczny, Loredana Capone. „Ta struktura była możliwa dzięki zachętom ze strony kontraktów programowych rządu regionalnego i odzwierciedla wielkie osiągnięcie zarówno regionu Puglia, jak i całego kraju. Mogliśmy to osiągnąć dzięki procesowi integracji prywatnego sektora biznesowego oraz szerokiego wsparcia publicznego: w zakresie ekonomicznym od regionu Puglia natomiast w zakresie badań nad innowacyjności od Politechniki w Bari. Cały proces będzie wpływał na rozwój sektora lotniczego w regionie Puglia przez następne trzydzieści lat. Region Puglia już dziś generuje ponad 10% eksportu (w skali całego kraju) produktów dla tej branży, ale dziś otwieramy całkiem nowy i przyszłościowy rozdział.”

TECHNOLOGIE

Dwie najważniejsze technologie wykorzystywane w laboratorium to napawanie laserowe proszku w atmosferze obojętnej umożliwiające naprawę komponentów wykonanych ze stopu TiAl oraz natrysk na zimno. Jest to technologia umożliwiająca napawanie cząstek na podłoże zamiast fuzji dwóch materiałów i polega na deformacji mechanicznej uzyskiwanej dzięki zwiększonej ilości energii skierowanej bezpośrednio na metalową podstawę. Technologia ta oferuje wiele zalet w porównaniu do konwencjonalnego natrysku plazmowego, jednak główną jej zaletą jest brak jakichkolwiek zmian charakterystyki mechanicznej i powierzchniowa obróbka termiczna komponentów.

Firma Avio Aero gwarantuje ciągłość dostaw zasobów do laboratorium zarówno w aspekcie operacyjnym jak i jeżeli chodzi o koordynację techniczną projektu.

Co więcej, natura ustanowionego partnerstwa oznacza, że laboratorium może liczyć na wkład intelektualny wykwalifikowanej kadry Politechniki w Bari, która zapewni wsparcie naukowe i know-how umożliwiające przyspieszenie badań. Politechnika zaoferowała również dodatkowe wsparcie naukowe przez Dział Inżynierii Mechanicznej.